ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Krem pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny krem pomarańczowy a’la budyń. Wspaniały do deserów (np. gofrów lub naleśników) a także do ciast czy serników. Lubimy wyjadać go na samo ;)

Krem pomarańczowy

Składniki:

Krem pomarańczowy

 

 

Sposób przygotowania:

Krem pomarańczowy
Pomarańcze szorujemy dokładnie, osuszamy. Przekrawamy je na pół a następnie wyciskamy sok. Wlewamy go do rondelka. Odmierzamy 100 g cukru waniliowego. Wsypujemy do soku. Wbijamy 2 całej jajka i wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie na jednolitą masę, stawiamy na ogniu i podgrzewamy aż zgęstnieje. Dodajemy masło posiekane w małe kawałeczki i ciągle mieszając podgrzewamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty. Podajemy na ciepło jako polewa do deserów lub studzimy. 

Tagi:

jajko jajka