izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Ciasto przekładane kremem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Smaczne przekładane ciasto z kremem pomarańczowym oraz masą jabłkową idealnie nadaje się do popołudniowej kawy lub herbatki.

Ciasto przekładane kremem pomarańczowym

Składniki:

Ciasto przekładane kremem pomarańczowym

 

  • Ciasto jasne:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do piecz.
  • Ciasto kakaowe:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do piecz.
  • Krem pomarańczowy:
  • 3 szklanki gęstego soku pomarańczowego
  • 3 budynie waniliowe
  • 5 łyżek syropu pomarańczowego
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder
  • 30 dag masła
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane kremem pomarańczowym
Ciasto jasne i kakaowe:Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, wsyp pozostałe składniki ciast. Upiecz 2 biszkopty. Kiedy ostygną przekrój każdy na 2 blaty. Krem pomarańczowy: Na soku ugotuj budyń. Zimny budyń utrzyj z masłem i z resztą składników kremu. Masa jabłkowa: Obrane, starte jabłka uduś na maśle, wsyp galaretkę truskawkową, duś chwilkę, schłódź. Blat ciasta jasnego posmaruj masą pomarańczową, potem masą jabłkową, następnie nakryj blatem ciasta kakaowego, znów połóż obydwa kremy, i tak rób, aż do wyczerpania składników.