agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Krem pomidorowo-marchewkowy z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepyszna zupa marchewkowo pomidorowa, polecam

Krem pomidorowo-marchewkowy z mozzarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem pomidorowo-marchewkowy z mozzarellą

 

  • pomidory 1 kg
  • marchewka 300 g
  • sól pieprz 1 szczypta
  • bulion warzywny 1 l
  • mozzarella biała 125 g
  • bazylia , oregano suszone
  • masło 1 łyżka
  • bagietka 1 szt
  • masło do smarowania pieczywa

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowo-marchewkowy z mozzarellą
Przygotować bulion warzywny- najlepiej samemu, ale można użyć kostki . Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, przełożyć pomidory i marchewkę i podsmażyć ok 5 minut. Przełożyć do gorącego bulionu i gotować na lekkim ogniu 15-20 minut. Bagietkę pokroić w kromki, podpiec w piekarniku. Posmarować masłem. Mozzarellę pokroić w plastry, układać na bagietce. Z wierzchu posypać suszonymi ziołami. Pozostały ser, pokroić w kostkę. Zupę zblendować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelewać do miseczek, dekorować mozzarellą. Podawać z kromkami bagietki.
Smacznego:)
Krem pomidorowo-marchewkowy z mozzarellą
podpieczoną bagietkę smarować masłem- ja użyłam czosnkowego
Krem pomidorowo-marchewkowy z mozzarellą
na środek zupy dodać pokrojony w kostkę ser