Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Krem śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem śmietankowy do ciasta

Krem śmietankowy

Składniki:

Krem śmietankowy

 

  • 3,4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 17 dag cukru ( 3/4 szklanki)
  • 6 łyżeczek maki pszennej
  • 2 jaja ( 1 całe i 1 żółtko)
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Krem śmietankowy
Cukier utrzeć z jajami na jednolita masę. Mąkę pszenna przesiać, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym dodawać stopniowo ciągle mieszając do utartych jaj. Uzyskana masa powinna być bez grudek. Do tak przygotowanej masy dodawać przy ciągłym mieszaniu wrzące mleko. Pozostawić na małym ogniu i gotować cały czas mieszając. Krem odstawić z ognia i przelać do naczynia aby ostygnęło.

Tagi:

mak