Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Krem śmietankowy z kokosem i rumem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

pyszny, maślany krem z wiórkami i "procentami"

Krem śmietankowy z kokosem i rumem

Składniki:

Krem śmietankowy z kokosem i rumem

 

  • 1 szkl. mleka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki rumu

Sposób przygotowania:

Krem śmietankowy z kokosem i rumem
Wiórki zalać 0,5 szkl. mleka, zagotować, dodać cukier kryształ. W reszcie mleka rozprowadzić proszek budyniowy, wlać do wrzącego płynu, gotować energicznie mieszając 2-3 min. Odstawić pod szczelnym przykryciem do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem aż zbieleje, dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać rum, dokładnie wymieszać. Stosować do przekładania biszkoptów, bułeczek, ciastek... Można oczywiście zrobić z podwójnej porcji.