nelihn

nelihn

Kucharz
[Przepisów: 13]

Książka Kucharska: Zupy Hortex

Szczawiowy z jajkiem i śmietanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa-krem szczawiowy z dodatkiem jajek, ozdobiony kleksem śmietanki - to danie sycące, smaczne o odświeżającym i lekko kwaśnym smaku.

Szczawiowy z jajkiem i śmietanką

Składniki:

Szczawiowy z jajkiem i śmietanką

 

Sposób przygotowania:

Szczawiowy z jajkiem i śmietanką
Do wywaru warzywnego włożyć zawartość opakowania zupy szczawiowej, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować ok. 15 minut. Wyjąć z zupy liść laurowy, ziele angielskie. Zupę zmiksować w blenderze na krem. Śmietanę kremówkę ubić na puszystą masę, Delikatnie zagotować zupę. dodać połowę śmietanki, delikatnie przemieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do ogrzanych misek wlać zupę, na każdej porcji umieścić kleks z pozostałej bitej śmietany, dodać przygotowane jajka i od razu podawać.