Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Krem szparagowy z pikantnymi dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekki krem z białych szparagów z pikantnymi dodatkami.

Krem szparagowy z pikantnymi dodatkami

Składniki:

Krem szparagowy z pikantnymi dodatkami

 

  • 500 g szparagów białych
  • 1 cebula biała
  • kawałek selera
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1.5 l bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • sól
  • pieprz
  • kiełbasa chorizo
  • pasta paprykowa (aiwar)
  • groszek ptysiowy

 

Sposób przygotowania:

Krem szparagowy z pikantnymi dodatkami
Szparagi obieramy ze skórki , gotujemy w wodzie z solą i cukrem około 15 min. W drugim garnku szklimy posiekaną w kostkę cebulę , a następnie podsmażamy seler. Ugotowane szparagi przerzucamy do cebuli i selera , podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy do pełnej miękkości a następnie blędujemy. Przecieramy przez sito aby pozbyć się wszystkich grudek i włókien. Stawiamy z powrotem na ogniu i dolewamy śmietankę , olejek i doprawimy do smaku i zagotowujemy zupę. Jeśli jest za gęsta dolewamy bulionu. Podajemy z groszkiem ptysiowym , podsmażonym chorizo i kleksem z pasty paprykowej.