marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem szpinakowy z mozarelkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupy kremowe są dietetyczne, pyszne i sycą żołądki. Zamiast śmietan i zawiesiny dodaje się serki topione i posypuje siekanymi orzeszkami.

Krem szpinakowy z mozarelkami

Składniki:

Krem szpinakowy z mozarelkami

 

Sposób przygotowania:

Krem szpinakowy z mozarelkami
Szpinak po wyjęciu rozmrozić i odsączyć na sitku. Ugotować wywar z włoszczyzny i szpinaku, przecedzić do innego garnka przez sitko. Szpinak przetrzeć przez sitko do wywaru, a potem zmiksować dodatkowo blenderem z resztą włoszczyzny, by się nie marnowała. Pogotować trochę zmiksowaną zupkę na zwolnionym ogniu z 30 min. Zaprawić kostką sera topionego i zamieszać. Wyłączyć i doprawić pieprzem mielonym i szczyptą soli, bo serek topiony jest też nieco słony. Zupę krem nalewać do filiżanek do zup gęstych i podawać z kulkami mozarellek, które przedtem odsączyć z zalewy oraz z siekanymi orzeszkami pistacji lub pinii.  

Tagi:

szpinak