Sposób przygotowania:
Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce
-Przygotować bulion warzywny, w którym można ugotować ziemniaki potrzebne do zupy. -Dokładnie umyty szpinak włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty.Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. -Cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, dodać szpinak, ugotowane ziemniaki i niewielką ilość bulionu. -Wszystko dokładnie zmiksować, dodać pozostały bulion . - Zmiksowaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej. -Zupę zagotować i przelać do miseczek ,a na środku umieścić kleksik kwaśnej śmietany. -Podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce. Aby ugotować jajka należy: W szerokim rondelku zagotować wodę ,wlać 1 łyżkę octu / na ok.1,5 l/ wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Jajko wbić do niewielkiej miseczki i delikatnie wlać na środek wody z jak najmniejszej wysokości. Gotować ok.2,5 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i umieścić w gorącej zupie. / po ugotowaniu pierwszego jajka należy usunąć resztki białka i włożyć kolejne/.