WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1330]

Krem truflowy do tortu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem truflowy to prosty do zrobienia i bardzo smaczny krem nadający się do przekładania tortów i ciast lub do innych deserów.

Krem truflowy do tortu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem truflowy do tortu

 

  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 100 g masła
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Krem truflowy do tortu

ETAP 1:

Śmietanę przelać do garnka i podgrzewać do momentu zagotowania. Następnie od razu zdjąć z ognia. Do gorącej śmietany wrzucić odmierzone masło i połamaną na małe kawałki czekoladę mleczną i gorzką. Odczekać kilka minut i wymieszać wszystko aż do dokładnego rozpuszczenia składników.

Mieszankę wystudzić, przykryć i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Schłodzoną mieszankę ubić mikserem na puszysty gęsty krem. Kremem przełożyć dowolne ciasto lub tort.

Krem truflowy do tortu
Schłodzona śmietana z masłem i czekoladą umieszczona w mikserze
Krem truflowy do tortu
Czekolada i masło rozpuszczone w gorącej śmietanie
Krem truflowy do tortu
połamana czekolada wrzucona do gorącej śmietany
Krem truflowy do tortu
Zimna śmietana odmierzona i przelana do rondla