kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Krem rafaello z cieciorki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krem jest bardzo kokosowy, nie za słodki, z wyraźnie wyczuwalna biała czekoladą. Świetnie sprawdzi się jako słodki krem do kanapek, deserów, czy nawet tortów... pod warunkiem że nie zjecie go całego łyżeczką ;)

Krem rafaello z cieciorki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem rafaello z cieciorki

 

  • 200g suchej cieciorki (ciecierzycy)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120g wiórków kokosowych
  • 200g białej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Krem rafaello z cieciorki
Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaje do ciepłej jeszcze ciecierzycy i dalej miksuje na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, mleko w proszku i cukier do smaku. Na końcu wsypuje wiórki kokosowe. Ja lubię gdy krem nie jest idealnie gładki i wiórki są wyczuwalne. Jeśli ma być gładki i aksamitny warto zmielić wiórki wcześniej.
Krem rafaello z cieciorki
Ciecierzycą moczę przez noc w zimnej wodzie. Gotuję z dodatkiem sody oczyszczonej i odcedzam. Ciepła ciecierzyce miksuję na gładko w robocie kuchennym. Czekoladę łamię na kawałki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaje do ciepłej jeszcze ciecierzycy.
Krem rafaello z cieciorki
Nie przerywając miksowania dodaję masło, aromat, mleko w proszku i cukier do smaku. Na końcu wsypuje wiórki kokosowe. Ja lubię gdy krem nie jest idealnie gładki i wiórki są wyczuwalne. Jeśli ma być gładki i aksamitny warto zmielić wiórki wcześniej.

Tagi:

czekolada