marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Krem waniliowy Marleny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia kemu

Krem waniliowy Marleny

Składniki:

Krem waniliowy Marleny

 

  • 4 żółtka
  • 10 dag cukru
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 2 dag żelatyny
  • 1/2 l posłodzonej śmietanki
  • wanilia
  • trochę koniaku

 

 

Sposób przygotowania:

Krem waniliowy Marleny
Mleko zagotować z wanilią, wystudzić, przecedzić. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wlać do nich mleko i żelatynę, wymieszać, przelać do rondelka i ogrzewać nad parą lub na bardzo małym ogniu. Masy nie wolno gotować! Kiedy krem zgęstnieje, zestawić go z ognia i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę i ostrożnie wymieszać ją z wystygniętym kremem. Krem przełożyć do zwilżonej koniakiem stożkowatej formy lub do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na 2-3 godzin. Przed wyjęciem kremu formę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, w ten sposób krem będzie można łatwo wyłożyć na talerz. Smacznego