Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Krem warzywny z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Do tej zupy możemy wykorzystać niedzielny rosół. Ja użyłam wywaru z gotowania golonek i warzy jakie się w nim gotowały.

Krem warzywny z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem warzywny z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Krem warzywny z pieczarkami
Z zimnego wywaru ściągamy tłuszcz, sam płyn przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę, wrzucamy do wywaru i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, pod koniec dorzucamy ugotowane już wcześniej warzywa aby się zagrzały. Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na łyżce masła aż się ładnie zarumienią. Zupę razem z całą zawartością miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej porcji wrzucamy po kilka rumianych pieczarek, całość posypujemy natką.
Krem warzywny z pieczarkami
Czyste pieczarki kroimy na ćwiartki lub jak są większe na ósemki.
Krem warzywny z pieczarkami
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, czym drobniej tym się będą krócej gotować.
Krem warzywny z pieczarkami
Rosół lub wywar mięsny odtłuszczamy i przecedzamy.
Krem warzywny z pieczarkami
Ugotowane warzywa miksujemy na krem i doprawiamy solą oraz pieprzem.