mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Krem pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Krem z pieczarek idealny na zimne dni na rozgrzanie. Z grzankami fajnie smakuje i zieloną pietruszką.

Krem pieczarkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem pieczarkowy

 

 

  • 1/4 selera

 

 

  • 1/2 litra bulionu warzywnego

 

 

  • pietruszka natka

 

  • 1 cebula

 

 

  • 3 łyżki grzanek

 

 

Sposób przygotowania:

Krem pieczarkowy
Pieczarki myję, i obieram. Następnie kroję na małe kawałki. Cebulę obieram , kroję w piórka, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej i przesmażam na patelni na oleju, dodaję pieczarki. Całość dalej duszę, dolewam bulion warzywny. Następnie przekładam do miski od robota i miksuję blenderem na gładką konsystencje. Przelewam do garnka, dodaję śmietanę, doprawiam solą , pieprzem. Chwilę podgrzewam ale nie do zagotowania. Podaję z grzankami i kawałkami pieczarek oraz pietruszką.
Krem pieczarkowy
Pieczarki przed myciem i cebula nieobrana
Krem pieczarkowy
Seler obrana i starta na tarce oraz cebulka pokrojona
Krem pieczarkowy
Pieczarki przesmażone z cebulka na oleju