Sposób przygotowania:
Krem z cukinii.
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Odkrawamy połowę cukinii i kroimy ją wraz ze skórką w kosteczkę a następnie rozdrabniamy w blenderze. Pozostałą cukinię obieramy ze skórki oraz kroimy w kosteczkę, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy cukinia w garnku będzie już miękka odstawiamy ją do ostudzenia w chłodne miejsce. Po ostudzeniu odlewamy nadmiar wody z cukinii i miksujemy ją na gładką masę (w miarę potrzeby możemy dolać wody z cukinii, którą wcześniej odlaliśmy). Do gładkiej masy dodajemy podsmażoną cebulkę, kostkę serka topionego oraz rozdrobnioną cukinię ze skórką i wszystko ponownie miksujemy. Następnie doprawiamy krem do smaku solę i pieprzem oraz vegetą i podgrzewamy kilka minut na gazie. Krem z cukinii podajemy z grzankami. Smacznego!