-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Krem z cukinii.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo łatwy przepis na przygotowanie wspaniałego, delikatnego kremu z cukinii o niezwykłym smaku.

Krem z cukinii. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z cukinii.

 

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 serek topiony "Złoty ementaler"
  • kostka rosołowa warzywna
  • przyprawa warzywna vegeta
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z cukinii.
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Odkrawamy połowę cukinii i kroimy ją wraz ze skórką w kosteczkę a następnie rozdrabniamy w blenderze. Pozostałą cukinię obieramy ze skórki oraz kroimy w kosteczkę, a następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości. Cebulę i czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy cukinia w garnku będzie już miękka odstawiamy ją do ostudzenia w chłodne miejsce. Po ostudzeniu odlewamy nadmiar wody z cukinii i miksujemy ją na gładką masę (w miarę potrzeby możemy dolać wody z cukinii, którą wcześniej odlaliśmy). Do gładkiej masy dodajemy podsmażoną cebulkę, kostkę serka topionego oraz rozdrobnioną cukinię ze skórką i wszystko ponownie miksujemy. Następnie doprawiamy krem do smaku solę i pieprzem oraz vegetą i podgrzewamy kilka minut na gazie. Krem z cukinii podajemy z grzankami. Smacznego!
Krem z cukinii.
Składniki potrzebne do przygotowania kremu z cukinii.
Krem z cukinii.
Wszystkie składniki pokrojone i przygotowane do gotowania.
Krem z cukinii.
Przestudzoną i odcedzoną cukinię miksujemy na gładką masę.
Krem z cukinii.
Dodajemy serek topiony oraz cukinię ze skórką i ponownie miksujemy.