Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krem z cukinii i pora

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kremowa, gęsta zupa krem z cukinii z dodatkiem pora by zaostrzyć jej smak. To taka jesienna zupka. Podaję ją z drobnymi grzankami z bułki.

Krem z cukinii i pora

Składniki:

Krem z cukinii i pora

 

  • 1/2 litra bulionu ( wołowy, drobiowy lub warzywny )
  • 1 średnia cukinia
  • 1 biała część pora
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki usiekanego drobno szczypiorku
  • 1 duża lub 2 małe bułki

 

Sposób przygotowania:

Krem z cukinii i pora
Od cukinii odciąć ,, piętki". Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa. Pokroić por w krążki , a cukinię w grubą kostkę ( bez obierania ). Do garnka wlać bulion i wrzucić cukinię i por. Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut. Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na maśle z olejem. Zmiksować zupę w malakserze. Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek ). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki. * Można również podać zupę w wersji ,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( oczywiście potem obranych).

Tagi:

cukinia