Sposób przygotowania:
Krem z cukinii i pora
Od cukinii odciąć ,, piętki". Oczyścić por z zewnętrznych liści. Umyć oba warzywa. Pokroić por w krążki , a cukinię w grubą kostkę ( bez obierania ). Do garnka wlać bulion i wrzucić cukinię i por. Doprowadzić do wrzenia , zmniejszyć gaz i gotować na małym 20 minut. Bułkę pokroić w kostkę i zrobić z niej grzanki na maśle z olejem. Zmiksować zupę w malakserze. Dodać śmietankę i doprawić do smaku pieprzem ziołowym i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewać zupę do miseczek ( bulionówek ). Posypać szczypiorkiem. Osobno podać grzanki. * Można również podać zupę w wersji ,, do syta" tj. z plastrami ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( oczywiście potem obranych).
zbysiowa