Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Dwukolorowy krem z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dwukolorowy krem z cukinii z grzankami ziołowymi.

Dwukolorowy krem z cukinii

Składniki:

Dwukolorowy krem z cukinii

 

  • 1 kg cukinii
  • 2 l bulionu
  • 3/4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 mała marchewka
  • 1 seler
  • sól
  • śmietanka 30%
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy krem z cukinii
Cukinię myjemy, obieramy grubo oddzielając części ze skórą i biały miąższ, kroimy na mniejsze kawałki . Do dwóch garnków wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy do jednego biały miąższ, posiekany czosnek i seler a do drugiego miąższ ze skórą i marchew. Podsmażamy aż warzywa będą miękkie. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy ok 15/20 min. Za pomocą blendera miksujemy obydwa kremy na gładką masę i przecedzamy przez sito. Zupy z powrotem przelewamy do garnków. Dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem , ewentualnie przyprawą do zup w płynie. Gdy zupa nam zgęstnieje na talerz jednocześnie z dwóch stron wlewamy kremy , tworząc dwa kolory na dwóch połowach talerza. Podajemy z grzankami ułożonymi dowolnie na kremie.

Tagi:

cukinia