Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Krem z czosnku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczna, szybka zupa krem dla kochających się w czosnku.

Krem z czosnku

Składniki:

Krem z czosnku

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 l wywaru mięsnego ( u mnie wołowo-warzywny)
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krem z czosnku
Ugotować wywar mięsny lub użyć kostki rosołowej. Masło rozpuścić w garczku. Cebulę obrać, posiekać drobniutko. Wrzucić na rozgrzane masło i smażyć na złoto. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Podsmażyć jeszcze chwilkę, zdjąć z ognia i oprószyć mąką. Dodać zimny wywar mięsny i dokładnie wymieszać. Gotować na malutkim ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Śmietankę rozrobić z żółtkami, dodać do zupy i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem, Podawać z grzankami i udekorować szczypiorkiem.