Krem z dyni i młodej marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dynia i młoda marchewka - kremowy ideał.

Krem z dyni i młodej marchewki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem z dyni i młodej marchewki

 

  • 10 - 15 młodych marchewek
  • 750 g pokrojonej w kostkę dyni
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 20 g pistacji
  • 100 g topionego serka śmietankowego
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • listek laurowy
  • słodka papryka
  • ew. prażone płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Krem z dyni i młodej marchewki
Bulion zagotowujemy bulion. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy, następnie dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku. Po 5-ciu minutach gotowania dodajemy pokrojoną dynię. Kiedy warzywa wyraźnie zmiękną, zdejmijmy garnek z ognia. Powinniśmy wyjąć z niegoe listek laurowy. Następnie miksujemy zupę na krem, dodajemy serek, przyprawiamy. Całość uwieńczamy pistacjami. Garnek ponownie wstawiamy na ogień, krem musi odpowiednio się połączyć i przegryźć. 






Krem z dyni i młodej marchewki
Znakomitym dodatkiem są prażone pistacje.