Sposób przygotowania:
Krem z dyni z jabłkiem i ostrymi chipsam
Dynię piżmową obrać. Przekroić na pół wyciągnąć pestki. Następnie trzy połówki pokroić w większą kostkę( jedną zostawiamy na chipsy) Ziemniaki opłukać , obrać, pokroić w kostkę i ponownie opłukać. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w grubsze talarki. W garnku lub woku rozpuścić 2 łyżki masła. Przełożyć warzywa i podsmażać na większym ogniu. Gdy już zbrązowieją przełożyć do garnka, zalać gorącym bulionem warzywnym, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości warzyw. Chipsy: Pozostałą połówkę dyni pokroić w cienkie plastry. Ja użyłam obieraczki do warzyw, dzięki temu wszystkie były jednakowej grubości. Następnie ułożyć na blaszce w której będziemy zapiekać. Posypać wg upodobań solą morską, pieprzem czarnym, papryką mieloną słodką oraz rozmarynem. Piec 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Proszę zerkać , aby się nie przypaliły. Wracając do zupy, gdy już warzywa będą prawie miękkie, dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko Oczywiście można pominąć je, ale przełamie ono słodkość dyni. Podgotować i całość dobrze zblendować, na gładką masę. Przelewać do misek , z wierzchu dekorować jogurtem naturalnym oraz upieczonymi chipsami. Smacznego:)