jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Krem z dyni z sezamową chrupką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Zupa - fuzja różnych smaków sosu bolońskiego, orientalnego imbiru i sezamu, chrupki ryżowej oraz polskiej zdrowej dyni.

Krem z dyni z sezamową chrupką

Składniki:

Krem z dyni z sezamową chrupką

 

  • ok 1kg dyni
  • kilka łyżek sosu bolońskiego z Łowicza
  • 2 krążki wafli Extra Cienkich ryżowych Good Food
  • 2 łyżki zieren czarnego sezamu
  • 2 łyżki masła
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1,5 bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, imbir do smaku
  • pietruszka do posypania (posiekana natka)

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z sezamową chrupką
Obieramy dynię ze skóry i pestek, kroimy w kostkę , dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na suchej patelni prażymy ziarna.Krążki wafli kroimy na połowę, brzeg każdej połówki smarujemy masłem i obtaczamy w sezamie.Resztę masła wrzucamy do goracej zupy. Podajemy zupę gorącą , udekorowaną łezkami z sosu, posypaną pietruszką i resztą sezamu z wetkniętą chrupką ryżową z sezamowym brzegiem.