Sposób przygotowania:
Krem z kalafiora i marchewki z kurkumą
Na patelni roztopić masło z olejem. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smażyć następnie dodać przyprawy i smażyć grzanki aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Cebulę i marchewkę obrać i opłukać. Kalafiora podzielić na różyczki. W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę. Chwilę smażyć a w międzyczasie pokroić marchewkę w plastry i po chwili dodać do cebuli i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodać kalafiora i dalej smażyć około 5 minut. Dodać kurkumę i smażyć 3 minuty. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości.Gdy składniki w garnku będą miękkie przełożyć je do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować zupę. Jeżeli chcemy mieć zupę bardziej kremową można dodatkowo wszystko przetrzeć przez sito.Gotowa zupę nalewać na talerze, nałożyć grzanki i dodać jogurt Podawać na gorąco.
zbysiowa
zewa
A dziękuję :)
edytaha
Masz rację Madziu, aż chce się jeść oczami :)
zewa
:)
gusia1000