Sposób przygotowania:
Krem z kalafiora z pestkami dyni
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę.
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Warzywa włożyć do rondla, zalać taką ilością wody, żeby tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło i gotować do miękkości. Troszkę przestudzić, dodać koperek i zmiksować. Ponownie podgrzać, w razie potrzeby dolać wody, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i kurkumą.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Krem podać posypany pestkami.
Jeśli zrezygnujemy z pieprzu (i pestek dyni, o ile są źle tolerowane), możemy podać zupę osobom na diecie refluksowej.
Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Warzywa włożyć do rondla, zalać taką ilością wody, żeby tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło i gotować do miękkości. Troszkę przestudzić, dodać koperek i zmiksować. Ponownie podgrzać, w razie potrzeby dolać wody, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i kurkumą.
Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Krem podać posypany pestkami.
Jeśli zrezygnujemy z pieprzu (i pestek dyni, o ile są źle tolerowane), możemy podać zupę osobom na diecie refluksowej.