edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Krem z kalafiora z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Delikatny krem można podawać osobom przebywającym na diecie łatwostrawnej, a jeśli zrezygnujemy z pieprzu, również tym na diecie refluksowej. Zamiast pestek można podać grzanki usmażone na suchej patelni.

Krem z kalafiora z pestkami dyni

Składniki:

Krem z kalafiora z pestkami dyni

 

Sposób przygotowania:

Krem z kalafiora z pestkami dyni
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę.

Kalafiora podzielić na różyczki, dokładnie umyć. Koperek opłukać, otrzepać z wody, posiekać.

Warzywa włożyć do rondla, zalać taką ilością wody, żeby tylko były przykryte. Doprowadzić do wrzenia, dodać masło i gotować do miękkości. Troszkę przestudzić, dodać koperek i zmiksować. Ponownie podgrzać, w razie potrzeby dolać wody, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i kurkumą.

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Krem podać posypany pestkami.

Jeśli zrezygnujemy z pieprzu (i pestek dyni, o ile są źle tolerowane), możemy podać zupę osobom na diecie refluksowej.

Tagi:

kalafior dynia