Sposób przygotowania:
Krem z kalafiora z serkiem topionym
1. Do garnka wlewamy wodę z dodatkiem kostek rosołowych, ziela ang., liści laurowych i ziarenek pieprzu.
2. Kalafiora dzielimy na różyczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, kroimy w talarki lub drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do wrzątku.
3. Gotujemy do momentu aż warzywa staną się dość mocno miękkie. Miksujemy blenderem.
4. Wkruszamy ser topiony i czynność powtarzamy. Przez chwilę nie zdejmujemy z ognia.
5. W razie koniecznosci doprawiamy pieprzem i solą.
6. Krem podajemy z grzankami, posypany delikatnie startą gałką muszkatołową.
2. Kalafiora dzielimy na różyczki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i myjemy, kroimy w talarki lub drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do wrzątku.
3. Gotujemy do momentu aż warzywa staną się dość mocno miękkie. Miksujemy blenderem.
4. Wkruszamy ser topiony i czynność powtarzamy. Przez chwilę nie zdejmujemy z ognia.
5. W razie koniecznosci doprawiamy pieprzem i solą.
6. Krem podajemy z grzankami, posypany delikatnie startą gałką muszkatołową.