WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Zalewajka na kiełbaskach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka, łatwa do zrobienia zupa na kiełbaskach, z podstawowymi warzywami. Klarowna bez zagęszczania i zabielania.

Zalewajka na kiełbaskach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zalewajka na kiełbaskach

 

  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • Kilka ziemniaków
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz
  • Szczypta pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zalewajka na kiełbaskach

ETAP 1:

Kiełbaski przekroić na kilka kawałków. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Pora drobno pokroić. Pietruszkę obrać. Wszystko umieścić w garnku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju i przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dodać do garnka.

Dolać tyle wody aby zakryć składniki. Dodać pozostałe przyprawy i koperek. Zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie.

Podawać na gorąco.

Zalewajka na kiełbaskach
Zupa zalewajka na kiełbaskach po ugotowaniu w garnku
Zalewajka na kiełbaskach
Składniki na zupę zalane zimną wodą z dodatkiem przypraw
Zalewajka na kiełbaskach
Por, marchewka i pietruszka dodane do garnka
Zalewajka na kiełbaskach
Pokrojone ziemniaki i kiełbaski włożone do garnka
Zalewajka na kiełbaskach
Przesmazona cebula z przyprawami