renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa krem z ogórków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ze świeżych ogórków też można przygotować pyszną zupkę. Tym razem będzie to zupa krem z grzankami czosnkowymi.

Zupa krem z ogórków

Składniki:

Zupa krem z ogórków

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 duża cebula
  • 300 gram ogórków świeżych
  • sól i pierz do smaku
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • Na grzanki: chleb, masło i czosnek

Sposób przygotowania:

Zupa krem z ogórków

Etap 1

Zupa krem z ogórków
Wypłukany ryz gotować w lekko osolonej wodzie.

Ryż wypłukać w zimnej wodzie, a następnie gotować w lekko osolonej wodzie przez ok 15 minut.

Etap 2

Zupa krem z ogórków
Ogórki i cebule obrać i pokroić na małe części.

W czasie kiedy gotuje się ryz obrać ogórki i cebulę i pokroić na mniejsze części.

Etap 3

Zupa krem z ogórków
Ogórki i cebule gotować z ryżem przez 15 minut.

Następnie dodać ogórki i cebulę do gotującego się ryżu. Gotować przez ok 15 minut.

Etap 4

Zupa krem z ogórków
Ugotowana zupę zmiksować na gładko blenderem.

Po tym czasie całą zupę zmiksować. A w między czasie przygotować grzanki czosnkowe z chleba posmarowanego masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Etap 5

Zupa krem z ogórków
Zupę doprawić śmietanką 30 %, solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Do zupy krem dodać śmietankę 30 % i wymieszać, Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami czosnkowymi, można posypać natką pietruszki.


Tagi:

zupa zupa krem