alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Krem z kukurydzy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach.

Krem z kukurydzy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z kukurydzy

 

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • bulion warzywny
  • przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy
  • sól

Sposób przygotowania:

Krem z kukurydzy
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, odsączoną kukurydzę i całość podsmażać około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać 1 szklankę bulionu warzywnego dodać włoszczyznę, łyżeczkę przyprawy i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa jest za gęsta dolać bulionu warzywnego. Doprawić do smaku.Podawać na gorąco z chipsami z wędzonego boczku. Możemy również odłożyć trochę ziaren kukurydzy by podać z kremem.
Krem z kukurydzy
Na oleju zrumienić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone ziemniaki.
Krem z kukurydzy
Dodac odsączoną kukurydze z puszki, włoszczyznę i podlać bulionem.