Sposób przygotowania:
Krem z pieczonych pomidorów z mozzarellą
Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół i ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie pomidory były drobne więc musiałam to zrobić na dwie blaszki. Między połówkami pomidorów ułożyć też nieobrane ząbki czosnku.
Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut na funkcji termoobieg aż skórka pomidorów lekko zbrązowieje.
Wystawić z piekarnika aby pomidory przestygły. Następnie z pomidorów ściągnąć skórki, czosnek wycisnąć z łupinek.
Obrane pomidory i czosnek przełożyć do garnka. Wlać bulion, dodać bazylię i zagotować.
Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotować aż mozzarella się rozpuści.
Zestawić garnek z ognia i dodać słodką śmietanę.
Następnie zmiksować zupkę na gładki krem i od razu podawać.
Blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut na funkcji termoobieg aż skórka pomidorów lekko zbrązowieje.
Wystawić z piekarnika aby pomidory przestygły. Następnie z pomidorów ściągnąć skórki, czosnek wycisnąć z łupinek.
Obrane pomidory i czosnek przełożyć do garnka. Wlać bulion, dodać bazylię i zagotować.
Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i gotować aż mozzarella się rozpuści.
Zestawić garnek z ognia i dodać słodką śmietanę.
Następnie zmiksować zupkę na gładki krem i od razu podawać.