SUPERPRZEPIS

Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami Więcej zdjęć (5)

Dzięki dodatkowi marchewki, zupa uzyskała apetyczną pomarańczową barwę. Jej smak urzekł nawet moją nie lubiącą selera córcię :)

Składniki:

Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami

 

  • 40 dag korzenia selera
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 łyżka sklarowanego masła
  • 0,7-0,8 litra bulionu – u mnie domowy z kurczaka
  • sól
  • biały pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • imbir suszony
  • posiekany szczypior z dymki
  • chipsy ziemniaczane solone w kształcie patyczków

Sposób przygotowania:

Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami
Warzywa obrać, dokładnie umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło. Obsmażać kilka minut, mieszając i pilnując, żeby się nie przypaliły. Zalać bulionem i pod przykryciem, na małym ogniu gotować do miękkości.

Troszkę przestudzić, a następnie zmiksować i ponownie zagrzać. W razie potrzeby można rozrzedzić wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.

Na talerzach posypać posiekanym szczypiorem, podawać z dodatkiem chipsów. 
Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami
Warzywa obrać, dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami
Warzywa obsmażać przez kilka minut na rozgrzanym maśle.
Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami
Obsmażone warzywa zalać bulionem, ugotować do miękkości.
Krem z selera z ziemniaczanymi chipsami
Całość lekko przestudzić i zmiksować na krem.