Sposób przygotowania:
Krem z suszonych pomidorów z mascarpone
Gotujemy wywar z mięsa oraz obranych warzyw, z dodatkiem soli i ziela angielskiego, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem.
Oczyszczonego pora kroimy w plasterki i podsmażamy w rondlu na oliwie z suszonych pomidorów. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki, mieszamy i podsmażamy przez chwilę.
Wlewamy do rondla litr gorącego, przecedzonego wywaru, wrzucamy ugotowaną pietruszkę i blendujemy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz blendujemy.
Przygotowujemy kluski lane: w kubku dokładnie mieszamy mąkę z jajkiem oraz solą. Wlewamy ciasto na osolony wrzątek i gotujemy przez około minutę. Odcedzamy kluski i dodajemy do zupy.
Oczyszczonego pora kroimy w plasterki i podsmażamy w rondlu na oliwie z suszonych pomidorów. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki, mieszamy i podsmażamy przez chwilę.
Wlewamy do rondla litr gorącego, przecedzonego wywaru, wrzucamy ugotowaną pietruszkę i blendujemy na gładki krem. Dodajemy serek mascarpone i jeszcze raz blendujemy.
Przygotowujemy kluski lane: w kubku dokładnie mieszamy mąkę z jajkiem oraz solą. Wlewamy ciasto na osolony wrzątek i gotujemy przez około minutę. Odcedzamy kluski i dodajemy do zupy.