ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Zupa z kapusty na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, aromatyczna, lekko strawna zupa z ze słodkiej kapusty białej z warzywami, zupa jest bardzo sycąca.

Zupa z kapusty na maśle Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z kapusty na maśle

 

  • marchew 3 sztuki średnie,
  • seler 1 sztuka mniejsza,
  • pietruszka 2 sztuki średnie,
  • por 1 duży,
  • ziemniaki 8 sztuk średnie,
  • kapusta biała 1 główka mała,
  • woda 4 litry,
  • ziele angielskie 5 sztuk,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżka,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • masło 2 łyżki,
  • liście selera 1 szklanka mrożone

Sposób przygotowania:

Zupa z kapusty na maśle
Marchew, seler, pietruszkę, por, ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować z 20 minut na średnim ogniu.

Białą kapustę drobno pokroić i wsypać do warzyw, dodać masło, pieprz ziołowy, kucharka, paprykę ostrą i gotować na średnim ogniu z 12 minut.

Na koniec wsypać liście selera (mam zamrożone od młodych selerów) lub natki pietruszki.
Zupa z kapusty na maśle
Warzywa najlepiej smakują pokrojone w dość drobną kostkę.
Zupa z kapusty na maśle
Masło nadaje zupie dobrego, esencjonalnego smaku.
Zupa z kapusty na maśle
Można dodać zieleninę mrożoną lub świeżą.