kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Zupa rzodkiewkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na zupę rzodkiewkową. Przygotowana z duszonymi na maśle warzywami i wędliną smakuje pysznie. Zupa rzodkiewkowa jest prosta w przygotowaniu, sycąca i tania. Polecam.

Zupa rzodkiewkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa

 

  • pęczki rzodkiewek
  • 100 g polędwicy pieczonej ( wędlina )
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 szkl wody
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1/ 2 szkl mleka
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa
Cebulę obieramy z łusek i kroimy razem z wędliną w kosteczkę, wkładamy do garnka.

Rzodkiewki myjemy i dokładnie osuszamy z wody, odcinamy końcówki i zielone liście. 

Kroimy w plasterki i dokładamy do garnka razem z masłem. 

Przesmażamy przez 10 minut i wlewamy gorącą wodę oraz dodajemy ziemniaki. 

Do ugotowanej zupy dodajemy kostkę rosołową i gotujemy przez kilka minut. 

Do mleka wsypujemy skrobię i mieszamy. Wlewamy do zupy i zagotowujemy. 
Zupa rzodkiewkowa
Obraną cebulę i wędlinę kroimy na drobno.
Zupa rzodkiewkowa
Umytą rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
Zupa rzodkiewkowa
W garnku przesmażamy cebulę, rzodkiewkę, wędlinę.
Zupa rzodkiewkowa
Do zupy dodajemy pokrojone ziemniaki.