ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Krem z warzyw po indyjsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W poszukiwaniu nowego smaku i niecodziennego połączenia. Piekielny, słodki?

Krem z warzyw po indyjsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem z warzyw po indyjsku

 

  • 500 ml bulionu
  • pół czerwonej papryki
  • pół pomarańczowej papryki
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 5 dużych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • kawałek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
  • 2 papryczki chilli
  • 30 ml oliwy cytrynowo- pieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki posiekanej kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krem z warzyw po indyjsku
Do gotującego sie bulionu wrzucam pokrojona w kostke papryke czerwona, pomarańczowa i pół rozcietej papryczki chili, gotuje. Przygotowuję pomidory: gotuje wrzatek i je parzę, zdejmuję skórkę. Na patelni rozgrzewam oliwe i dodaje rozgnieciony czosnek, starty imbir, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchew. Chwilę podsmażam i dodaję resztę posiekanych papryczek chilli, pomidory pokrojone w ćwiartki i kolendrę. Calość chwilę smażę około 5 minut. Dodaje do bulionu oraz wlewam mleko kokosowe cały czas mieszajac. Gotuje jakies 15 minut i doprawiam w razie koniecznosci sola i pieprzem. Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym. Smacznego :)
Krem z warzyw po indyjsku
Bulion miałam z dnia wcześniejszego ale może być z kostki
Krem z warzyw po indyjsku
Kroję papryki i wrzucam je do garnka z bulionem
Krem z warzyw po indyjsku
polecam używania oliw aromatyzowanych są świetne gdy akurat brakuje nam np cytryny