Sposób przygotowania:
Krem z zielonej cebuli z serem
Tą zupę stworzyłam z nadmiaru zielonych części cebuli tzw. szczypioru, którymi obdarował mnie sąsiad, który również miał ich za dużo :-) Nie wiedziałam jak się za to zabrać ale metodą prób i błędów wyszła pyszna zupa o lekko ostrym smaku. Najpierw obieram dużego ziemniaka, kroje na mniejsze części i gotuje do miekkości. Zieloną cebulę i por kroje na mniejsze części i szklę na oliwie. Do gotującego się bulionu dodaję zeszkloną cebule z porem i gotuje ok 10 minut. Dodaję ugotowanego ziemniaka i miksuję. Do kremowej zupy dodaję starty ser zółty i posiekane oregano, mieszam delikatnie aby ser się rozpuścił. Później dodaje kostkę cebulową Knorr i w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i cukrem żeby lekko złamać ostrość. Zupę na talerzu posypuję obficie zieloną cebulą.