slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Krem z zielonych szparagów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekką wiosenną zupę krem. Zupa wychodzi bardzo smaczna i aromatyczna. Będzie idealna na lekki wiosenny obiad. Polecam

Krem z zielonych szparagów

Składniki:

Krem z zielonych szparagów

 

  • 500 g szparagów zielonych
  • 2 średnie ziemniaki
  • garść rukoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Krem z zielonych szparagów
Szparagi oraz rukolę myjemy i osuszamy. Od szparagów odłamujemy końcówki oraz kroimy szparagi na małe kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy.

W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wkładamy ziemniaki oraz szparagi i gotujemy przez 10 minut. Potem dodajemy rukolę i gotujemy razem, aż warzywa będą miękkie.

Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia.

Gotową zupę lekko studzimy i blendujemy na krem.