Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa gołąbkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli nie macie pomysłu na pyszną zupkę zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Mam dla was kolejny pyszny przepis na zupę, którą dziś przygotowałam.

Zupa gołąbkowa

Składniki:

Zupa gołąbkowa

 

  • 375 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 230 g kapusty młodej słodkiej,
  • 1 marchew 100 g,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki suszonych warzyw,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 3 małe cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków ),
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Zupa gołąbkowa

ETAP 1:

Zupa gołąbkowa

Do garnka wlać 1,5 litra wody, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki, wsypać przyprawę uniwersalną, można wkroić por, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy.

Całość zagotować, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków. W trakcie gotowania się wywaru warzywnego z ziemniakami przygotować mięso, na patelnie wlać olej dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć ją na rumiano dodać mięso mielone i podsmażyć do czasu, aż nie będzie surowe.

ETAP 2:

Zupa gołąbkowa

Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są dość miękkie, a mięso podsmażone. Przełożyć je do gotującego się na wolnym ogniu wywaru i gotować przez chwilę do miękkości dodanego mięsa podsmażonego. W trakcie gotowania się na wolnym ogniu zupy dodać pół łyżki majeranku i nadal gotować. W międzyczasie poszatkować kapustę.

ETAP 3:

Zupa gołąbkowa

Gdy dodane mięso jest już w zupie miękkie dodać poszatkowaną kapustę i gotować na bardzo wolnym ogniu do jej miękkości.

W czasie gotowania się zupy z kapustą przygotować sos pomidorowy, a mianowicie do salaterki przełożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, dodać śmietanę i gorący wywar z zupy, wymieszać dokładnie łyżką aby wszystko się połączyło ze sobą i aby nie było grudek ze śmietany.

ETAP 4:

Zupa gołąbkowa

Gdy kapusta w zupie jest już miękka (długo jej nie trzeba gotować gdy jest młoda) wlać przygotowany sos pomidorowy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać jeszcze pół łyżki majeranku, zamieszać i również lekko zagotować, zdjąć z ognia.

ETAP 5:

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa wyszła tak smaczna, że prawie nic nie zostało tylko dwie małe chochelki. Zupa smakuje identycznie jak gołąbki z tym, że są jeszcze ziemniaki. Podając zupę polecam dodać do niej świeżo zmielony pieprz czarny oraz kilka kropel oryginalnej przyprawy magii smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można pominąć i zrobić zupę bez dodatku śmietany.