Sposób przygotowania:
Zupa gołąbkowaETAP 1:
Do garnka wlać 1,5 litra wody, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki, wsypać przyprawę uniwersalną, można wkroić por, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy.
Całość zagotować, a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków. W trakcie gotowania się wywaru warzywnego z ziemniakami przygotować mięso, na patelnie wlać olej dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć ją na rumiano dodać mięso mielone i podsmażyć do czasu, aż nie będzie surowe.
ETAP 2:
Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są dość miękkie, a mięso podsmażone. Przełożyć je do gotującego się na wolnym ogniu wywaru i gotować przez chwilę do miękkości dodanego mięsa podsmażonego. W trakcie gotowania się na wolnym ogniu zupy dodać pół łyżki majeranku i nadal gotować. W międzyczasie poszatkować kapustę.
ETAP 3:
Gdy dodane mięso jest już w zupie miękkie dodać poszatkowaną kapustę i gotować na bardzo wolnym ogniu do jej miękkości.
W czasie gotowania się zupy z kapustą przygotować sos pomidorowy, a mianowicie do salaterki przełożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, dodać śmietanę i gorący wywar z zupy, wymieszać dokładnie łyżką aby wszystko się połączyło ze sobą i aby nie było grudek ze śmietany.
ETAP 4:
Gdy kapusta w zupie jest już miękka (długo jej nie trzeba gotować gdy jest młoda) wlać przygotowany sos pomidorowy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać jeszcze pół łyżki majeranku, zamieszać i również lekko zagotować, zdjąć z ognia.
ETAP 5:
Zupa gołąbkowa wyszła tak smaczna, że prawie nic nie zostało tylko dwie małe chochelki. Zupa smakuje identycznie jak gołąbki z tym, że są jeszcze ziemniaki. Podając zupę polecam dodać do niej świeżo zmielony pieprz czarny oraz kilka kropel oryginalnej przyprawy magii smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można pominąć i zrobić zupę bez dodatku śmietany.