Sposób przygotowania:
Krem szparagowy z grzankami
1. Na początek przygotowujemy aromatyczny wywar. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju w garnku. Kiedy będzie szklista dodajemy pokrojony w plasterki czosnek.
2. Obrane marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą.
3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy.
4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.
5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy.
6. Zupę podajemy z grzankami.
2. Obrane marchewki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Warzywa podsmażamy przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą.
3. Wywar doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ziele. Gotujemy przez około 30- 40 minut. Gotowy odcedzamy.
4. Ze szparag usuwamy zdrewniałe części, odcinamy główki. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do wywaru.
5. Główki smażymy na maśle. Zostawiamy kilka do dekoracji. Pozostałe dodajemy do zupy. Kiedy szparagi będą miękkie, dorzucamy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość blendujemy. Ewentualnie doprawiamy.
6. Zupę podajemy z grzankami.