WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zupa fasolowa z serkiem topionym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna sycąca i rozgrzewająca zupa fasolowa z ziemniakami, marchewką, pietruszką i selerem, z smażoną cebulką i magi. Dodałam do niej serek topiony.

Zupa fasolowa z serkiem topionym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa fasolowa z serkiem topionym

 

  • 200 g suchej fasoli Jaś
  • 2 marchewki
  • Kilka ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 2 liście pora
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g serka topionego ziołowego
  • 1 łyżka magii
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z serkiem topionym

ETAP 1:

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie na noc. Następnie przełożyć do garnka razem z tą wodą i dolać jeszcze trochę świeżej jeżeli jest mało. Posolić i zagotować.

Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki. Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do fasoli. Pietruszkę, selera i liście pora dodać w całości. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju i dodać do zupy. Dodać listek, ziele angielskie, magii, majeranek i pieprz ziołowy. Ponownie zagotować.

Dodać serek topiony. Gotować na małym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Zupa fasolowa z serkiem topionym
Zupa fasolowa z serkiem topionym po ugotowaniu w garnku
Zupa fasolowa z serkiem topionym
Serek topiony ziołowy dodany do gotującej się zupy
Zupa fasolowa z serkiem topionym
Przesmażona cebulka dodana do fasoli i warzyw
Zupa fasolowa z serkiem topionym
Pokrojone marchewki, ziemniaki, kawałek selera, pietruszka i liście pora dodane do fasoli
Zupa fasolowa z serkiem topionym
Namoczona fasola przelana do garnka.