WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Krem z zielonych szparagów z groszkiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo wiosenna, zielona zupa krem. Z zielonych szparagów, groszku i odrobiny świeżej bazylii. Z grzankami i serem cheddar.

Krem z zielonych szparagów z groszkiem i bazylią

Składniki:

Krem z zielonych szparagów z groszkiem i bazylią

 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 szkl zielonego groszku
  • 1,5 l bulionu
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz
  • ser i grzanki do podania

Sposób przygotowania:

Krem z zielonych szparagów z groszkiem i bazylią
Oczyszczone szparagi kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy zielony groszek i zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.

Dodajemy kilka listków bazylii, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy i blendujemy na gładki krem.

Od razu podajemy posypany startym serem cheddar i małymi grzankami.