Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pikantna pomidorówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa pomidorowa na ostro z dodatkiem marchewki. Bardzo lubię zupę pomidorową, dlatego często gości ona w moim domu.

Pikantna pomidorówka

Składniki:

Pikantna pomidorówka

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 6 dużych marchewek
  • 1 l soku pomidorowego
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek włoszczyny (z natką selera i pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 7 ziarenek pieprzu
  • 250 g śmietany 18%
  • około 1/2-1 łyżka papryki ostrej (w zależności od upodobań)
  • około 1,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • około 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 3,5 l wody

Sposób przygotowania:

Pikantna pomidorówka

Przygotowanie bulionu:

Pikantna pomidorówka
Bulion na bazie włoszczyzny i udek kurczaka

Udka wrzucić do garnka, zalać wodą. Gdy się wyszumują zdjąć pianę.

Dodać obraną i umytą włoszczyznę z natką, czosnek, ziele, liście laurowe i pieprz ziarnisty.

Gotować na wolnym ogniu pół godziny.

Przygotowanie marchewki:

Pikantna pomidorówka
Pokrojona w grube plastry marchewka do zupy

Z garnka wyjąć włoszczyznę, wrzucić pokrojoną w grube plastry marchew.

Gotowanie zupy:

Pikantna pomidorówka
Pikantna zupa pomidorowa w trakcie gotowania

Wlać sok i koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę uniwersalną, paprykę ostrą, cukier i pieprz. Wymieszać. Gotować 15 minut.

Śmietanę wymieszać w osobnej misce z łyżką wazową zupy. Stopniowo, ciągle mieszając jego zawartość wlać do garnka. Zagotować.

Smacznego!