elapolo

elapolo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Risotto z krewetkami ii pomidorkami koktajlowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kiedyś wydawało misie ze risotto to jednak danie pracochłonne i trudne w wykonaniu, ale wcale tak nie jest. Kto robił ten wie.

Risotto z krewetkami ii pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

Risotto z krewetkami ii pomidorkami koktajlowymi

 

 

 

  • 3 łyżki oliwy

 

  • ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego

 

  • 1 cebula

 

 

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

  • ok. szklanka białego ryżu

 

  • 1 łyżka octu jabłkowego

 

  • 20 dag krewetek

 

Sposób przygotowania:

Risotto z krewetkami ii pomidorkami koktajlowymi
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy łyżke oliwy i wrzucamy pomidorki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz łyżka miodu i chwile smażymy, aż pomidorki lekko się przyrumienią.

Zdejmujemy je z patelni, a wrzucamy na nią posiekaną cebule i czosnek. Wlewamy pozostałą oliwe i chwilę smażymy. Dodajemy oczyszczone krewetki i smażymy ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła.

Krewetki również wyjmujemy, a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy, aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu.

Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu, aż ryż będzie miękki i lekko kleisty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dolewamy także ocet jabłkowy.

Na samym końcu wrzucamy pomidorki i krewetki. Delikatnie mieszamy do chwili aż się dobrze podgrzeją i podajemy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tagi:

dania ryż