dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Błyskawiczny, aromatyczny krem z ziemniaków, łodygi brokuła i włoszczyzny doprawiony czosnkiem i rozmarynem.

Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem

 

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem
Ziemniaki, łodygę brokuła, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek oczyściłam / umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki. Wszystkie warzywa wrzuciłam do garnka razem z przyprawami i zalałam gorącym bulionem. Gotowałam zupę około 25 minut (do miękkości warzyw). Następnie wyjęłam liść laurowy i kilka kawałków marchewki, które pokroiłam w talarki i odłożyłam. Resztę zupy zmiksowałam na krem. Rozlałam do miseczek, do każdej dodałam plasterki marchewki i odrobinę posiekanego świeżego rozmarynu, a także po kleksie śmietanki.
Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem
wszystkie warzywa w kawałkach wylądowały w garnku
Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem
Sól, rozmaryn, liść laurowy i spora ilość pieprzu nadadzą kremowi wyrazistego smaku
Krem ziemniaczano-brokułowy z rozmarynem
Warzywa i przyprawy gotują się w bulionie