Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Czosnek uwielbiam w tej wersji jest bardzo subtelny a to dzięki zabiegowi duszenia go na głębokim tłuszczu (smakuje prawie ja pieczony ), także jeśli ktoś obawia się ostrego smaku tutaj go nie znajdzie. Za to znajdzie pyszne połączenie smakowe :)

Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami

 

  • ½ szklanki oliwy
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 szt. średniej wielkości ziemniaków
  • 1,5-2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 bułka pszenna lub razowa
  • Sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami
Na małą patelnie wlewamy olej i wkładamy do niego nieobrane ząbki czosnku. Olej podgrzewamy i dusimy na nim przez około 20 minut czosnek (ząbki mają być miękkie).

W garnku podgrzewamy bulion.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do gorącego bulionu gotujemy 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Do bulionu z ziemniakami wyciskamy ze skorupek ząbki czosnku i wszystko starannie blendujemy.

Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło. Bułkę kroimy w plasterki a następnie w kostkę – przekładamy na patelnie i smażymy aż do zarumienienia.

Zupę serwujemy gorącą wraz z grzankami, przed podaniem można zupę posypać szczypiorkiem, smacznego :D
Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami
Na małą patelnie wlewamy olej i wkładamy do niego nieobrane ząbki czosnku. Olej podgrzewamy i dusimy na nim przez około 20 minut czosnek (ząbki mają być miękkie).
Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do gorącego bulionu gotujemy 20 minut.
Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami
Odstawiamy do przestygnięcia. Do bulionu z ziemniakami wyciskamy ze skorupek ząbki czosnku
Krem ziemniaczano – czosnkowy z grzankami
wszystko starannie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy , doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

Tagi:

zupa zupa krem