anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Kremowa zupa ''caprese''

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybko znika z mojego stołu...

Kremowa zupa ''caprese''

Składniki:

Kremowa zupa ''caprese''

 

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/3 szklanki białego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • bulion z kostki
  • garść liści bazylii
  • długi makaron

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa ''caprese''
 Przygotować bulion z kostki według przepisu na opakowaniu. Umyte pomidory wrzucić na minutę do wrzątku. Osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć gniazda nasienne, obrać ze skórek. Pomidory zmiksować w mikserze. Mus z pomidorów przełożyć do małego garnka, wlać bulion. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, dodając ok. 3/4 szklanki wody oraz wino i przyprawy, w tym przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 20 minutach doprawić do smaku, zdjąć z ognia. Każdą porcję posypać posiekanymi liśćmi bazylii, podawać z długim makaronem.

Tagi:

makaron