SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa chrzanowa

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Kremowa zupa chrzanowa Więcej zdjęć (4)

Kto nie przepada za żurkiem czy białym barszczem na Wielkanoc może przygotować taką kremowa zupkę chrzanowa. Zupkę można podać z ulubionymi dodatkami, u mnie jajko oraz plasterki podsmażonej dobrej wiejskiej kiełbasy.

Składniki:

Kremowa zupa chrzanowa

 

  • 1 l bulionu
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa chrzanowa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować. Następnie zupę zestawić z ognia. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru aby ją zahartować i wlać do zupy. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę i podawać z ulubionymi dodatkami. 
Kremowa zupa chrzanowa
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i przekroić w ćwiartki. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i posiekaną natkę pietruszki.
Kremowa zupa chrzanowa
Pod koniec gotowania dodać chrzan, ilość wedle uznania. Chwilkę jeszcze gotować.
Kremowa zupa chrzanowa
Następnie zupę zestawić z ognia. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru aby ją zahartować i wlać do zupy. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę

Tagi:

tarta