Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Regionalna zupa chrzanowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

obrowska zupa chrzanowa to regionalna potrawa wielkanocna z woj. łódzkiego, z gminy Kiełczygłów - wpisana na listę produktów regionalnych

Regionalna zupa chrzanowa

Składniki:

Regionalna zupa chrzanowa

 

  • ok. 30-50 dkg żeberek wędzonych
  • ok. 30 dkg kiełbasy wiejskiej surowej wędzonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera korzeniowego, wielkości jajka
  • 1 nieduża cebula
  • 1-2 korzenie chrzanu
  • sok z jednej cytryny
  • 200 ml kwaśnej, wiejskiej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 czubata łyżka suszonego majeranku
  • 1 czubata łyżka mąki, może być pszenna lub żytnia
  • kilka jaj ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Regionalna zupa chrzanowa
Nie wiem na ile dokładnie udało mi się ją przygotować, ponieważ stara receptura jest ściśle chroniona. Podobno najlepszy chrzan uprawia się właśnie w woj. łódzkim, nad Wartą.

Żeberka i kiełbasę wkładamy do garnka. Dodajemy oskrobane i umyte warzywa korzeniowe, cebulę, pieprz, ziele i liście laurowe. Zalewamy ok. 1,5 l wody i gotujemy na niedużym ogniu 1-1,5 godziny. Wywar przecedzamy, żeberka obieramy, kości zje zaprzyjaźniony pies a mięso siekamy drobno razem z kiełbasą. Chrzan oczyszczamy dokładnie, myjemy i obieramy. Ścieramy na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Mąkę roztrzepujemy z kilkoma łyżkami przestudzonego wywaru i wlewamy do całości dodając też roztarty w dłoniach majeranek. Po 4-5 min. gotowania dodajemy chrzan, zagotowujemy ponownie i doprawiamy zupę cukrem, pieprzem i ew. solą. Śmietanę rozrabiamy z 0,5 łyżeczki soli, hartujemy niewielką ilością wywaru - wlewamy do zupy - już nie gotujemy.

Podajemy kładąc na dno talerza trochę posiekanego mięsa i kiełbasy oraz posiekane jajko, zalewamy "wkładkę" gorącą zupą i ozdabiamy posypując wierzch posiekanym szczypiorkiem i dokładając połówki lub ćwiartki jajek.

Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna jednak im dłużej stoi tym zapach i smak staje się łagodniejszy - można podać na stół tarty chrzan w osobnym naczyniu aby każdy biesiadnik mógł ją sobie zaostrzyć w/g upodobań. Można ją przechowywać 2-3 dni bez obawy, że skiśnie ponieważ chrzan zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.