Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Kremowa zupa Prosciutto z pesto i conchigliette

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszna i rozgrzewająca zupa we włoskim stylu!

Kremowa zupa Prosciutto z pesto i conchigliette

Składniki:

Kremowa zupa Prosciutto z pesto i conchigliette

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • szynka parmeńska - 2 plastry

 

 

  • duża cebula - 2 szt

 

  • oliwa extra virgin - 4 łyżki

 

  • bulion warzywny - 300 ml

 

 

  • makaron conchigliette - 50 g

 

  • śmietana słodka ( np.włoska Virgilio ) - 50 ml

 

  • natka pietruszki -1 pęczek

 

  • parmezan - 2 łyżki

 

 

 

 

 

  • PESTO :

 

 

 

  • orzeszki piniowe - 3 łyżki

 

  • starty parmezan - 2 łyżki

 

  • oliwa extra virgin - 70 ml

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Prosciutto z pesto i conchigliette
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO : W moździerzu ucieramy bazylię , posiekamy czosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe. Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga - składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko!KREM : Szynkę parmeńską kroimy w paseczki. Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ). Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości. Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu. Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto. Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Podajemy gorącą posypaną świeżo startym parmezanem. Smacznego!