Sposób przygotowania:
Kremowa zupa Prosciutto z pesto i conchigliette
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PESTO : W moździerzu ucieramy bazylię , posiekamy czosnek , parmezan i podprażone orzeszki piniowe. Stopniowo dolewamy oliwę cały czas ucierając. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Uwaga - składniki nie muszą być roztarte całkiem gładko!KREM : Szynkę parmeńską kroimy w paseczki. Obrane ziemniaki i cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę , dodajemy szynkę parmeńską i przesmażamy ok. minutkę. Dodajemy pokrojone ziemniaki i posiekaną cebulę. Wszystko razem mieszamy i smażmy ok. 10 minut ( mieszając , by nie dopuścić do przypalenia . Jeśli to konieczne dodajemy więcej oliwy ). Zalewamy gorącym bulionem i letnim mlekiem , gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy makaron , dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 10 minut. Śmietanę rozprowadzamy osobno w niewielkiej ilości zupy , a następnie wlewamy do całości. Doprowadzamy do wrzenia gotując cały czas na wolnym ogniu. Dodajemy posiekają natkę pietruszki oraz 2 czubate łyżki pesto. Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Podajemy gorącą posypaną świeżo startym parmezanem. Smacznego!
marietta