Kremowa zupa z batatów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Delikatna w smaku, lekko słodka i bardzo smaczna zupka, którą polubił nawet mój mąż, który do tej pory nie jadał słodkich w smaku dań.

Kremowa zupa z batatów

Składniki:

Kremowa zupa z batatów

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • sól do smaku
  • 4 łyżki startej na dużych oczkach włoszczyzny
  • 400 g batatów
  • 100 g kremowego serka topionego
  • natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z batatów
Skrzydełka i startą na dużych oczkach włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i lekko solimy. Całość zagotowujemy na wolnym ogniu zbierając szumowiny z powierzchni.

Gotujemy ok. 15 minut, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty.

Gdy bataty będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia, usuwamy z zupy skrzydełka i dodajemy serek topiony. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie blendujemy całość na gładko. 

Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. 

Tagi:

bataty