halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Kremowa zupa z grzybów mun

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Grzyby MUN mają swoje właściwości lecznicze . Używamy je jako dodatek do zup, potraw duszonych oraz dań z WOK-a.

Kremowa zupa  z grzybów mun

Składniki:

Kremowa zupa z grzybów mun

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa z grzybów mun

Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez 20 minut. 

Następnie odcedzić i wypłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. 

Cztery kawałki grzybów pozostawić do ozdobienia zupy na talerzu Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, wypłukać. Pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zagotować 1, 4 litra wody dodać pokrojone grzyby mun , cebulę ,pietruszkę, marchewkę i seler oraz ziemniaki. 

Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodać 2 obrane ząbki czosnku. Doprawić do smaku solą. Następnie zmiksować zupę. 

Doprawić do smaku pieprzem oraz sosem sojowo-grzybowym.